Har du en familjemedlem som behöver eller har beslut om personlig assistans? Det är fullt möjligt att vara assistent åt en anhörig och kan bidra till en ökad trygghet. Det finns några regler att ha koll på, och beroende på om assistansen beviljas av kommunen eller Försäkringskassan kan villkoren skilja sig åt. I den här artikeln går vi igenom det viktigaste kring att vara personlig assistent till en anhörig och vad du behöver tänka på.

Att vara personlig assistent till en anhörig
Att bli personlig assistent till en anhörig är vanligt förekommande. Enligt lagstiftningen kan en person med beviljad personlig assistans själv välja vem som ska vara deras assistent, vilket innebär att en familjemedlem kan anställas för att ge den nödvändiga hjälpen. Detta kan vara ett bra alternativ för att skapa trygghet och kontinuitet i omsorgen. Det kan däremot vara utmanande att vara en anhörigs personliga assistent eftersom det kan innebära en stor emotionell belastning och i vissa fall svårigheter med gränssättning mellan arbete och fritid.
Regler och krav
För att bli personlig assistent åt en anhörig finns det vissa regler och krav som måste uppfyllas:
- Personen som behöver assistans måste ha ett beslut om personlig assistans från kommunen eller Försäkringskassan.
- Den anhörige som ska arbeta som assistent måste anställas av en assistansanordnare, vilket kan vara kommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ.
- Det finns begränsningar för hur många timmar en anhörig får arbeta som assistent. Normalt är en heltid 40 timmar per vecka. När man är anhöriganställd får man arbeta i snitt 48 timmar per vecka enligt Lagen om arbetstid m.m. i husligt arbete.
Så blir du personlig assistent åt en anhörig
Vi på Livsam kan hjälpa er genom hela processen för att säkerställa att allting går rätt till. Från första ansökan till att ordna en anställning hos oss för att kunna arbeta som personlig assistent. Processen för att bli personlig assistent till en anhörig kan sammanfattas i följande steg:
- Bedöma behovet av assistans – Personen som behöver hjälp ansöker om assistans via kommunen eller Försäkringskassan. Det här hjälper vår jurist till med.
- Välja en assistansanordnare – Den anhörige kan anställas genom kommunen, ett privat företag eller ett brukarkooperativ.
- Utföra assistans enligt beslut – Vi hjälper till med schemaläggning och ser till så att arbetstidslag och andra regler följs.
- Genomför eventuell utbildning – Vi erbjuder utbildning för nya assistenter när det finns behov av det. Ibland handlar det om att hantera förflyttningar och det kan handla om att hjälpa någon att kommunicera med hjälpmedel eller teckenspråk.
- Börja arbeta som personlig assistent – När alla papper är i ordning kan du påbörja arbetet som personlig assistent åt din anhörige.
Förutsättningar för att få personlig assistans
Först görs en bedömning om du tillhör en personkrets enligt LSS. Det finns 3 personkretsar
- Den som har en medfödd kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. T ex utvecklingsstörning/intellektuell funktionsnedsättning eller autism.
- Den som har förvärvat en hjärnskada eller kognitivt funktionsnedsättning. T ex efter en stroke/hjärnblödning, trafikolycka med hjärnskada eller annat sjukdomsförlopp.
- Den som har andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som är stora och innebär ett omfattande behov av stöd och service. Hjälpbehovet är omfattande och varaktigt. T ex CP-skada/cerebral pares, ALS, förlamning vid ryggmärgsskada.
Därefter görs en bedömning av de grundläggande behoven. Anser man att du har rätt till personlig assistans kommer man att bedöma även de andra personliga behoven.
Försäkringskassan eller kommunen?
När det gäller personlig assistans kan ersättningen komma från antingen Försäkringskassan eller kommunen, beroende på omfattningen av assistansbehovet. Försäkringskassan tar över ansvaret om det grundläggande behovet är mer än 20 timmar per vecka. Om det grundläggande behovet är mindre än så ansvarar kommunen för assistansen.
De grundläggande behoven är hjälp som behövs med andning, sondmatning, personlig hygien, klä av och på sig, måltider, att kommunicera med andra, förebyggande stöd(Aktiv tillsyn för att förhindra att andra, du själv eller föremål skadas), löpande stöd(Behov av stöd större delen av dygnet beroende på ett medicinskt tillstånd, t ex svår epilepsi) och kvalificerade aktiverings- och motiveringsinsatser för att klara av att tillgodose ett eller flera av de grundläggande behoven.
Ansökningsprocesserna ser i stort sett likadana ut hos kommun och Försäkringskassan, men handläggningstiderna kan skilja sig åt beroende på var i landet du bor och hur mycket myndgheten har att göra. Normalt sett ska ett beslut vara klart inom 3 månader från att din ansökan lämnades in. Det är viktigt att ha koll på att man har intyg som visar diagnoser och hjälpbehov, vanligast är läkarutlåtande för assistansersättning och ADL-utredning samt psykologutlåtande. När det gäller barn har man fastställt ett schabloniserat föräldraavdrag beroende på barnets ålder. Det innebär att en viss tid dras av från det hjälpbehov som bedöms som ska motsvara ett normalt föräldraansvar.
Vanligt förekommande att vara personlig assistent till sitt barn
Att vara personlig assistent till sitt barn är en verklighet för många föräldrar – enligt Försäkringskassan har 97 procent av barn och ungdomar med assistans minst en anhörig som assistent. Föräldrar kan få ersättning för detta arbete. En av de största fördelarna är tryggheten i att kunna vara nära sitt barn och ha kontroll över vården, men samtidigt kan det innebära utmaningar att hantera rollen som både förälder och vårdare.
Behöver ni hjälp?
Vill du vara personlig assistent åt en anhörig eller har andra frågor som rör assistans? Oavsett vad det gäller kan Livsam bistå med stödet för att ordna rätt personlig assistans för er. Kontakta oss, så pratar vi vidare.
Innehållet är skrivet och granskat av:

Joakim Malm
Jurist och grundare av Livsam.